Kohdunkaulan syöpä voidaan ehkäistä

På svenska
 
Suomen
Syöpäyhdistys
 

Jos sait kutsun seulontaan, voit muuttaa ajanvaraustasi:

Ajanvarauksen muutos

Ohjeet sisäänkirjautumiseen on kerrottu kutsukirjeessä.

 

Noudata kutsua seulontaan

 

Kohdunkaulan syöpä on maailman toiseksi yleisin naisten syöpä. Vaikka kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hyvin hitaasti, tautiin voivat sairastua myös nuoret, hedelmällisessä iässä olevat naiset. Seulonnan ansiosta kymmenien tuhansien naisten terveys ja hedelmällisyys on säilynyt.

Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan löytää seulonnassa ja hoitaa ennen kuin varsinainen syöpä pääsee kehittymään. Tehokkaan seulonnan myötä kohdunkaulan syöpä on Suomessa vähentynyt: nykyään neljä viidestä syövästä saadaan kokonaan ehkäistyä!

MIKSI SEULONTATUTKIMUKSEEN KANNATTAA OSALLISTUA?

Kehittyvä kohdunkaulan syöpä voi olla täysin oireeton. Vaikka suuri osa seulonnassa todetuista muutoksista on harmittomia ja itsestään paranevia, osalla todetaan hoitoa vaativa esiastemuutos tai syöpä.

Seulonnassa otettu irtosolunäyte on korkealaatuinen ja siitä etsitään nimenomaan esiaste- ja syöpämuutoksia. Organisoituun seulontaan osallistuminen on todistetusti tehokkain keino välttää kohdunkaulan syöpä!

Seulonta on sinulle maksuton

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan kutsutaan viiden vuoden välein. Yleensä ensimmäinen kutsu tulee 30-vuotiaana, viimeinen 60-vuotiaana. Mikäli ennen seulontaa on ollut verenvuoto-oireita tai seulonnassa löytyy lieviä solumuutoksia, seulonta uusitaan useimmiten jo vuoden kuluttua. Seulonnan kustantaa kotikunta, ja se on siis osallistujalle maksuton.

TULOS ILMOITETAAN KIRJEELLÄ

Testitulokset ilmoitetaan henkilökohtaisella kirjeellä. Noin yhdeksällä kymmenestä vastaus on normaali eli mitään kohdunkaulan solumuutokseen viittaavaa ei ole löytynyt.

Jos seulonnan perusteella on aihetta jatkotutkimuksiin tai -hoitoon, saat siitä vastauskirjeessä ohjeet. Lähes aina silloinkin kyseessä on lievä muutos, joka ei ole syöpä eikä edes sen esiaste.

Lue lisätietoja seulonnasta.